Om Kreakalma

Om Kreakalma

Om Kreakalma

Genom att lyssna, guida och lära ut, stödjer dig Kreakalma att skriva, berätta och ut.

Karin Peterson, creative director

”Helt fantastisk handledning. Precis lagom mycket utmaning varje gång och rejält med uppmuntran. Skrivandet blev större, allvarligare och viktigare än jag trott.”

Erik Liss, manusförfattare

”Skrivarhelgen på Frötuna har varit fantastisk. Här har jag fått alla möjligheter till att skriva och inspireras.”

Lars Midbøe, handläggare

”Det har varit förlösande! Kombinationen av yoga och skrivande är genial. ”

Gustaf, fysiker

”Jag tror det här är en vändpunkt. Jag ska inte anpassa mig till berättelsen, utan berättelsen ska komma till mig.”

Moje Lindblom, terapeut

”Kärleksfullt bemötande i kombination med handfast och proffsig handledning.”

Att skriva, berätta och hitta sin röda tråd

Av Kreakalma får du hjälp med ditt skrivande.

Det spelar ingen roll om du har 200 sidor av en roman som du försöker få ordning på, eller om du sitter hemma med ett hjärta fullt av oförlöst skrivlängtan. Här finns stöd, tips och lärdomar för dig som skrivande person oavsett var du befinner dig i skrivprocessen.

Kom med ditt film-, tv- eller teatermanus. Med dina drömmar om att bjuda in mer skrivande i ditt liv. Med din självbiografi eller de första idéerna till en roman. Med dina tomma, vita ark. Med din nästan färdiga roman. Med dina lösa lappar och ostrukturerade dokument i datorn. Med din vision som egenföretagare om att skriva en bok om just dina erfarenheter, kunskaper och metoder. Med dina idéer och frön till korta berättelser eller noveller. Med din självcensur och din skrivkramp. Med din vilja att nyfiket sätta ord på pränt och se vad som händer. Kom med din längtan efter att utforska något genom skrivandet.

Här får du hjälp med att hitta det som just du ska berätta.

Hos Kreakalma kan du också få nya kunskaper om och handledning i skrivande, berättande och dramaturgi – konsten att berätta. Du lär dig sortera dina idéer och dina berättelser, d v s använda dramaturgi så att din gestaltning uttrycks genom rätt form, rätt språk. Du får stöd i att hitta och behålla den röda tråden.

Du finner också skrivglädje hos Kreakalma. Nej, att skriva är inte alltid lustfyllt och lätt. Mycket handlar om att helt enkelt sätta sig och sätta orden på pränt. Men, i processen – den böljande, dynamiska och hissnande skrivprocessen – finns mycket skrivglädje att vinna. Och det finns verktyg och knep för att ge skrivglädjen ännu mer plats.

Du får möjlighet pröva på nya vägar till din kreativitet, ditt idéflöde och just dina berättelser. Kreakalma har flera lekfulla metoder och verktyg för att väcka skapandet till liv.

Du som företagare kan också vända dig till Kreakalma:

• Som producent, eller annan kreatör med många idéer och för lite tid, kan du vända dig till Kreakalma
för manus- och dramaturgiuppdrag.

• Som anställd på ett lärosäte – skola, folkhögskola eller högskola – får du hjälp i undervisning,
handledning och föreläsningar i manusskrivande och dramaturgi. I att hålla workshops i kreativt skrivande.
I examination på din utbildning i manusskrivande.

• Som arbetsgivare eller personalchef vänder du dig till Kreakalma därför att du vill ge din personal kreativ
utveckling, eller för att dina anställda ska få hjälp med skrivande, storytelling och en mer kreativ
kommunikation på arbetsplatsen och i arbetsuppgifterna.

• Kreakalma erbjuder också pass i yoga och meditation och kan lätt kombinera hälsa med kreativitet på det
sätt som passar er arbetsplats bäst.

Elisabeth Croneborg

Fotograf: Elisabeth Ohlson Wallin.

Fotograf: Elisabeth Ohlson Wallin.

Elisabeth Croneborg är manusförfattare, dramaturg och skrivcoach, lärare i skrivande och dramatik samt utbildad yogalärare. Hon handleder dig individuellt, på kurser och via workshops, samt håller föreläsningar, handleder och undervisar.

Det är ensamt att skriva och med hjälp av en skrivcoach eller en dramaturg kan ditt skrivande och dina texter komma längre enligt deviserna ett plus ett är tre och man behöver inte göra allt själv.

Elisabeth har arbetat som manusförfattare och dramaturg sedan 1997, då hon började på Sveriges Television Drama. Sedan dess har hon verkat som avsnittsförfattare, storyliner, manusredaktör och dramaturg på ett flertal TV-serie-produktioner, pjäser och filmprojekt. Elisabeth skriver regelbundet på egna idéer och har genom åren fått ekonomiskt utvecklingsstöd för en mängd manusprojekt från Sveriges Television, Svenska filminstitutet och Filmpool Nord.

2006 fick Elisabeth uppdraget att ansvara för manusutbildningen vid Stockholms Filmskola och har sedan dess regelbundet haft handlednings- och undervisningsuppdrag i manus och dramaturgi, bl a vid Högskolan Dalarna och Biskops Arnö Nordens Folkhögskola. Läsåret 2016 – 2017 vikarierade Elisabeth som kursansvarig på Biskops Arnös utbildning Att skriva dramatik.

2010 skapade Elisabeth sin första kurs i skrivande under det egna företaget Kreakalma. Till dags dato har hon hållit i över 20 skrivarkurser i egen regi.

Elisabeth har som manusredaktör, dramaturg och skrivcoach handlett hundratals människor i manus och skrivande; professionella manusförfattare och dramatiker såväl som manusstudenter, privatpersoner och blivande romanförfattare.

På vissa av Kreakalmas kurser ingår yoga och meditation, Elisabeth är trefaldigt utbildad yogalärare. Workshops och klasser i yoga och meditation ges också då och då i Stockholms innerstad.

Elisabeth har 140 universitetspoäng i svenska språket, pedagogik, socialantropologi och engelska med inriktning på litteratur. Hon har gått ett flertal kurser och workshops i manus och dramaturgi för bland andra Robert McKee och Linda Aronson. Våren 2017 gick Elisabeth en prosa-utbildning vid Författarskolan med skrivpedagogen Erik Grundström.

Fullständigt CV ges gärna på begäran.