Privatpersoner & författare

Privatpersoner & författare

Privatpersoner & författare

Genom att lyssna, guida och lära ut, stödjer dig Kreakalma att skriva, berätta och ut.

Liv Jans, svensklärare

”Personligt, engagerat, proffsigt bemötande av en mycket kunnig skrivcoach som får en att tro på sin egen förmåga och göra det där lilla extra man inte trodde var möjligt.”

 

Få hjälp med din text

Att skriva och göra allting själv är inte alltid den bästa lösningen. Ett plus ett blir ofta tre och att ta hjälp av en utomstående kan göra mycket i flera olika situationer. Kreakalma tillhandahåller en rad tjänster som hjälper dig som privatperson eller författare/manusförfattare/dramatiker i din skrivprocess.

Individuell handledning

Som privatperson med skrivarambitioner kan det vara skönt med en skrivcoach för att komma igång och få hjälp med framåtrörelse, ton, deadlines m.m. Handledningen riktar sig även mot dig som är verksam författare, dramatiker eller manusförfattare. Kreakalma fungerar som ett stöd och ett bollplank för dig som behöver hjälp i ditt skrivande. Det kan handla om allt från en roman, en självbiografi, ett filmmanus eller lösa texter bara för att det är roligt. Under individuell handledning får du konkret feedback och uppmuntran längs med hela processen. Handledningen kan sträcka sig över allt från några veckor till ett år, beroende på textens omfattning, kundens behov osv.

Kreakalmas jobb är att stötta dig i att hitta din berättelse, din röst och ditt uttryckssätt. Det är du som vet vad som ska berättas och hur. Kreakalma hjälper dig att locka fram det genom en dialog. Skrivandet är en skapandeform där alla sätt är rätt, inom ramen för former, genrer och regler som Kreakalma lär ut under handledningen.

Läs mer (PDF) Jag är intresserad

Gösta Tingström, präst och etikkonsult från Gösta Tingström, kärleksarbetare

”Elisabeth möter mig på ett individanpassat sätt med hela sitt hjärta. Det gör att jag kan vila och i avslappning ta emot den konstruktiva återkoppling hon ger mig. Hennes grundpositivitet och värme gör att det aldrig låser sig för mig även om det handlar om något så sårbart som mitt eget skrivande.”

Lektörsutlåtande

Lektörstjänsten är till för dig som har skrivit ett längre manus, färdigt eller halvfärdigt, och vill ha feedback och ett konstruktivt omdöme om det du skrivit. Kreakalma tar emot skönlitterära texter – romaner, noveller samt kortare berättelser och texter – film-, Tv- och pjäsmanus, essäer och kåserier samt i vissa fall även facklitteratur.

Kreakalma ger dig ett skriftligt lektörsutlåtande med konstruktiva idéer om hur du kan gå vidare samt en timmes diskussion om ditt manus under ett personligt möte.

Läs mer (PDF) Jag är intresserad

Jeanette Högsähf, chef kundavtal

”Att få min roman lektörsläst av Elisabeth var som att få en ängel vid sin sida, som med varsam, men bestämd hand tydliggjorde vad jag behövde jobba vidare med för att få ut optimalt av mitt bokmanus. Rekommenderas med varmt hjärta!”

Redaktörstjänst & egenutgivning

Kreakalmas redaktörstjänst är i första hand till för dig som vill skriva en fakta-, inspirations- eller handledningsbok och ge ut den på egen hand. Du kanske driver ett eget företag och vill skriva en bok om din produkt/tjänst eller budskap, eller så har du en idé eller vision som du vill sprida till världen. Då kan en redaktör hjälpa dig att nå ditt mål att ge ut en bok.

Kreakalma fungerar som redaktör och följer dig i ditt textarbete från ax till limpa, dvs. från den plats där just du börjar (idé eller halvfärdigt manus) till färdigt manus.

Vill du ge ut boken själv samarbetar Kreakalma med flera andra aktörer och tillsammans guidar vi dig från korrektur via formgivning, tryckning och distribution ändå fram till releasefesten.

Läs mer (PDF) Jag är intresserad

Martin Fransson, kiropraktor från Welledge

”Elisabeth hjälpte mig med strukturen och förbättrande mitt språk utan att manuset tappade min egen ton. Snarare blev mitt budskap tydligare efter redigeringen. Jag är mycket nöjd med vårt samarbete och väldigt glad över hur väl min bok ”Din hälsokälla är Du” tagits emot av läsare.”

din-ha%cc%88lska%cc%88lla-a%cc%88r-du-bild

Skrivarkurser

Kreakalma anordnar skrivarkurser som du kan delta i om du behöver ett stöd och bollplank i ditt skrivande. Nedan finner du vårt utbud av kurser.

Gratis rådgivning

Välkommen till en kostnadsfri träff om skrivande på Kreakalmas kontor i Gamla Stan. Vi pratar om skrivandet utifrån dina behov och på det sätt som uppstår där och då. Ställ alla frågor du kan tänkas ha, dela med dig av dina egna erfarenheter och prata fritt om skrivandet med andra som älskar att skriva lika mycket som du. Kreakalma bjuder på enkel fika och informerar om kommande kurser och tjänster.

NÄSTA TILLFÄLLE: se kalendarium

 

Jag är intresserad

Skrivretreat på Husbygård

Skrivretreat på Husbygård är både en kreativ skrivvecka och en retreat. En vecka då du kombinerar produktivitet och kreativa uttryck med att dra dig tillbaka för att möta dig själv och dina berättelser. Skrivretreaten innehåller eget skrivande, gemensamma skrivpass, delning av texter, yoga, meditation, sharing och tystnad. Gruppen är liten; sex deltagare och en kursledare. Du är välkommen till skrivretreaten med ett pågående skrivprojekt; ett första utkast; eller med ett tomt ark, några hållpunkter och en stor skrivlängtan. Oavsett vilket är du bekväm med att skriva på egen hand. Kursledare Elisabeth håller i allt vi gör gemensamt – skrivpass, yoga, meditation, sharing, textläsning – och tillsammans skapar vi den kreativa och tillåtande energin. Husbygård ligger i en fin rogivande miljö på landet, och den vackra naturen erbjuder plats för både återhämtning och påfyllning.

Skrivretreat på Husbygård på Husbygård använder vi introspektiv reflektion och stillhet som konstnärligt bränsle och material på samma gång. Med klassiska retreat-verktyg som yoga, meditation, tystnad och sharing skapar vi tillsammans ett rum för kreativitet och berättande. I ett sådant rum är alla hållna, uppmuntrade och inspirerade. I ett sådant rum kan nästan vad som helst ske.

PLATS: Husbygård. Husby-Oppunda, Bettna, utanför Nyköping.

INGÅR: Vegetarisk helpension med eget rum för två personer, delat rum för övriga fyra personer; och delat badrum för alla; fyra undervisningspass; yoga, meditation och sharing varje dag; textdelning vid två tillfällen; tystnad under ett dygn. Medtag egen dator.

NÄSTA TILLFÄLLE: 3 – 9 augusti 2020

Läs mer

Skriv, skriv, skriv!

Under denna workshop får du via kreativitets- och skrivövningar hjälp med att hitta till dina berättelser och släppa på självcensuren. Vi gör allt från skrivövningar utan krav på resultat till korta berättelser utifrån enkla direktiv. Du får också lära dig grunderna i hur du bäst strukturerar din berättelse, det som kallas dramaturgi. Denna skrivarkurs är för dig som vill ha en rolig, lekfull och lärorik dag med skrivandet som sällskap. Passar dig som vill komma igång, komma loss eller helt enkelt bara fylla på med inspiration och idéer.

BokaLäs mer (PDF)

Lotta Isaksson

”Kreakalma tar själva skrivandet på allvar men låter lek och lust ta plats i både undervisning och övningar. Kursen lockade verkligen fram min inre röst och berättarglädje. När jag kom hem och tittade på mina texter kunde jag knappt tro att det var jag själv som hade skrivit dem!”

Sök dina berättelser – eller tid för eget skrivande – med yoga om man vill

Helgkurs i kreativt skrivande och berättande – eller en helg bara för ditt eget skrivande – med morgonyoga och kvällsmeditation om du vill.

Sök dina berättelser är en kurs i kreativt skrivande där vi med hjälp av skriv- och kreativitetsövningar hittar till ord, inre bilder och berättelser. Tillsammans lyssnar, leker och övar vi oss fram till idéer och texter. Undervisning i dramaturgi – konsten att berätta – med tillhörande övningar hjälper dig hitta formen, strukturen och uttrycket. Helgen innehåller flera gemensamma skrivpass om dagen, men också ett pass på lördagen för helt egen tid. Vill du yogar du varje morgon och mediterar varje kväll. En helg för ditt eget skrivande innebär att du inte deltar i kursen, utan kommer till ett lägre pris och skriver på egen hand. Du disponerar din tid som du själv vill, och deltar om du vill i yoga, meditation samt inspirerande samtal med deltagare och Elisabeth vid måltiderna. Det finns ett skrivbord på ditt rum, och många platser att sitta vid i det stora huset.

PLATS: Frötuna Gård & Retreat, utanför Rasbo, Uppsala.

INGÅR: Helpension (helt vegetarisk kost, privat badrum på rummet), yoga och meditation, ett gratispass i Frötunas nya hamam, skrivpass, allt arbetsmaterial. Medtag egen dator.

NÄSTA TILLFÄLLE: 13 – 15 mars 2020

Läs mer och boka

Evalotta Presto, svensklärare

”Det har flödat på! Jag har kunnat bearbeta gamla texter och jag har skrivit nya. Roligt att umgås med likasinnade. Underbar och omhändertagande plats.”

Skrivcirkeln (kvällskurs)

Under en termin träffas vi, en grupp om sex deltagare och en kursledare, vid sex tillfällen för att ge varandra feedback på texter som var och en skickat in senast tre dagar innan Skrivcirkeln träffas. Texten du skickar in är max fem sidor lång. Skrivcirkeln passar dig som tycker det är roligt, utvecklande och inspirerande att få feedback av flera skrivande människor, och som mår bra av deadlines.

Läs mer (PDF) Jag är intresserad

Gunilla Bergerham, egenföretagare

”Jag har känt trygghet i gruppen och kunnat uttrycka mig utan att hamna i försvar. Vi har talat om texterna på ett generöst och respektfullt sätt. Det skriftliga omdömet har jag uppskattat eftersom det varit seriöst upplagt och hjälpt mig komma vidare med min text.”

Skrivtid (förmiddagspass en söndag)

Två timmars skrivtid i lugn och ro tillsammans med andra likasinnade i Kreakalmas charmiga lokaler i Gamla Stan, Stockholm. Skrivandet följs av en och en halv timmes gemensam lunch med mingel, samt möjlighet att ställa frågor till Kreakalmas Elisabeth. Vi tar hjälp av varandras koncentration och tar vara på varandras kunskap.

Varmt välkomna!

Jag är intresserad

Skrivarkurs med yoga

Skrivarkurs med yoga upphör i sin nuvarande form från och med 2018. Alldeles säkert kommer en ny veckokurs med liknande upplägg snart att födas.

På Skrivarkurs med yoga lär du dig skapa en berättelse. Fokus ligger på berättelsen. På storyn. På framåtrörelse. På karaktär, handling och konflikt. Under kursen varvar vi undervisning i dramaturgi och praktiska skrivövningar med ditt eget skrivande och individuell handledning. Du lär dig komma vidare efter att ha kommit på en idé och skapat ett startskott till din berättelse. Du lär dig skapa en början, en mitt och ett slut. Du lär dig att skapa en skiss – synopsis – som sedan kommer fungera som ditt ramverk och ditt arbetsverktyg när du börjar skriva den egentliga texten. Med yogans hjälp och genom flödes- och kreativitetsövningar kommer vi åt det din själ och ditt undermedvetna har att berätta. Yogan ger dig det lugn och fokus du behöver för att skriva. Skrivarkurs med yoga är en veckolång sommarkurs.

Alltid eget rum på Frötuna.

Alltid eget rum på Frötuna.

PLATS: Frötuna Gård & Retreat, utanför Rasbo, Uppsala.

INGÅR: Helpension med eget rum (privat badrum), yoga och meditation, ett besök i Frötunas hamam, individuell handledning vid tre tillfällen (vid val av handledning), med två textinlämningar samt allt arbetsmaterial. Medtag egen dator.

Läs mer (PDF) Jag är intresserad

Yoga

Yogan är en holistisk, praktisk filosofi och ett livsverktyg som också hjälper dig hitta dina berättelser. Yogans yttersta syfte är befrielse, flöde och frihet och detta underlättar för oss att komma åt vår kreativitet. Ditt inre är din största skattkista. Med yogans hjälp och genom flödes- och kreativitetsövningar kommer vi åt det din själ och ditt undermedvetna har att berätta. Att utöva yoga är stressreducerande, balanserande, stärkande, lugnande och energiexpanderande. Yogan ger dig det lugn och fokus du behöver för att skriva.

Krekalma undervisar i mjuk, enkel hathayoga. Den passar alla och du behöver inga förkunskaper för att gå på Kreakalmas pass. Vi övar också styrka och flexibilitet, som i all yoga, men fokus ligger på medvetenhet, energiexpansion och andning.

Kreakalma håller främst i yogapass på skrivarkuser, men har i perioder också klasser och workshops på regelbunden basis i Stockholms innerstad.

2013-06-29-07-57-04

Elisabeth på Kreakalma har gått följande yogalärarutbildningar:
2009 – http://www.livshalsa.se
2012 – http://ishtayoga.se
2014 – http://arkaya.net

Jag är intresserad

Sanna Karlberg, egenföretagare

”Elisabeth, du skulle med lätthet kunna leda yoga för blinda! Fantastisk yoga med närvaro och lugn.”