Undervisning och handledning

Dramaturgi, berättande och kreativt skrivande

Här hittar du undervisning och handledning för manusstudenter på folkhögskola och högskola, för personal i skolvärlden och för skolelever. Du hittar också en kurs för kommunikatörer, journalister och skribenter, på myndighet, organisation, företag eller som frilans.

Kommer du från en utbildning i manusskrivande/dramatik på folkhögskola eller högskola kan du anlita mig som handledare, examinator och lärare/föreläsare i dramaturgi och manusskrivande. Välj mellan två workshops i det fria skrivandet för att fördjupa text samt utveckla flöde och lekfullhet hos såväl yrkesverksamma som blivande manusförfattare och dramatiker.

Representerar du kommunikationsavdelningen på en myndighet, organisation eller på ett företag erbjuder jag tillsammans med min kollega Petra Norman via Manusmästarna En kurs i berättande text.

Det är också via Manusmästarna du hittar workshops för skolelever.

För studenter på folkhögskola och högskola

Föreläsningar och handledning

Kommer du från en utbildning i manusskrivande/dramatik på folkhögskola eller högskola kan du anlita mig som handledare, examinator och lärare/föreläsare i dramaturgi och manusskrivande.

Workshops i det fria skrivandet

I workshopen Kreativt skrivande sätter vi kikarsiktet på idé, kreativitet och skrivglädje. Vi utforskar idéer och kreativitet genom skrivövningar och gemensamma diskussioner. Vi tittar även kort på hur detta kan kombineras med användandet av dramaturgi. Workshopen kan användas för att öka studenternas förmåga i att hitta till det fria och och mer idésökande skrivandet.

I workshopen Introspektion som konstnärligt bränsle utgår vi från devisen Gräv där du står men söker oss inte bara till våra konkreta erfarenheter i livet, utan också till våra olika nivåer av medvetande för att uppmuntra skapandet inom oss att bli friare och mer personligt.

För lärare i svenska

Under workshopen Att skriva dramatik går vi igenom hur vi guidar elever i dramatiskt berättande. Vi ställer oss frågan hur man som lärare bäst stödjer eleverna genom en skrivprocess från idé till manus. Med hjälp av såväl skrivövningar som dramaturgins grunder tar vi oss igenom de olika stegen i dramatiskt berättande; idé, synopsis, treatment, dialog och manus. Vi diskuterar också hur vi praktiskt kan arbeta med eleverna i klassrummet och hur vi strukturerar upp ett projekt i att skriva manus till en teaterföreställning eller en kortfilm.

MÅLGRUPP: Lärare på grundskolan och gymnasiet. Kreakalmas workshop riktar sig främst till lärare i svenska, eller andra språk, i drama samt till bibliotekarier.

PLATS: På skolan eller i en lokal på Kreakalmas kontor i Stockholm..

TID: Heldag, eller två pass om 3,5 timmar vardera.

Kurs i berättande, föreläsningar på lärosäten, workshops för skoleelver.

Elisabeth har tillsammans med kollegan Petra Norman - manusförfattare, dramaturg och manuslärare - skapat Manusmästarna.

Elisabeths erfarenhet

Som tv-manusförfattare och dramaturg har jag sedan 2006 anlitats som lärare, handledare och examinator i manus och dramatik. Jag har arbetat som studenthandlare och kursansvarig lärare i manusundervisningen på Stockholms Filmskola, och på utbildningen Att skriva dramatik på Biskops Arnö Nordens Folkhögskola. Vid Högskolan Dalarna i Falun har jag sedan 2012 anlitats på deras program i manus för film och tv som både handledare och examinator.

I skolvärlden har jag hållit otaliga workshops för både elever och lärare. Vid fem tillfällen har jag under tre månader i taget ansvarat för att en grupp elever skrivit teatermanus, som sedan satts upp av en regissör.